MENÜ
0 termék a kategóriában

Zöld tea ( Camellia sinensis)

A zöld tea (kínaiul: 绿茶, pinyin: lǜchá) a szó szigorú értelmében vett tea, mely a Camellia sinensis nevű növény leveléből készül szárítással, de a fekete teával ellentétben egyáltalán nem erjesztett.

Eredetileg Ázsiában népszerű ital, ahol csokoládét, bonbont, trüffelt és fagylaltot is ízesítenek vele, de napjainkban, köszönhetően többek között kedvező élettani hatásainak, egyre kedveltebb nyugaton is, ahol korábban a fekete- és vörös teát részesítették előnyben.

Szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.


A zöld tea hatóanyagai:

polifenolok: katechinek, flavonolok
ásványi anyagok (alumínium és réz)
vitaminok (C, B2, D, K)
illóanyagok
koffein
teobromin
teofillin
A szív- és érrendszerben gátolja a trombocita- aggregációt (a vérrög-képződést), ellazítja az érfalat, így támogatja a keringési rendszert. Több vizsgálat alátámasztja, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztás 10-40%-kal csökkenti a szívinfarktus gyakoriságát, ami jelentős katechin tartalmának köszönhető. (1)

Polifenol antioxidánsokat is tartalmaz, amik laborvizsgálatok és klinikai kutatások eredményei szerint növelik a DNS ellenállóképességét az oxidációs folyamatok ellen, és csökkentik a DNS sérülések mértékét. (2)

Egy 8 hetes klinikai vizsgálat eredményei szerint rendszeres fogyasztása már 2 hónap alatt jelentősen csökkenti a koleszterin szintet. (3)

Források:

Moore RJ, Jackson KG, Minihane AM. - Green tea (Camellia sinensis) catechins and vascular function. [PubMed]
Han KC, Wong WC, Benzie IF. - Genoprotective effects of green tea (Camellia sinensis) in human subjects: results of a controlled supplementation trial [PubMed]
Batista Gde A1, Cunha CL, Scartezini M, von der Heyde R, Bitencourt MG, Melo SF. - Prospective double-blind crossover study of Camellia sinensis (green tea) in dyslipidemias. [PubMed]

ZÖLD TEÁT TARTALMAZÓ TERMÉKEK:
Epigallo C, Gasthonax, Imonax Gan, Imonax Teo, Metanax, Neonax, Vargastem