MENÜ
0 termék a kategóriában

Süngomba/Cseppkőgomba ( Hericium erinaceus)

A süngomba első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak “majomfej gombának” is nevezik. A fehér illetve krémszínű puha tüskékkel borított gomba különleges kinézete ihlette a “süngomba” vagy “oroszlánsörény gomba” nevet is. Ennek a gyógygombának nem csak a kinézete különleges, hanem az íze is kitűnő, amelyet annak a 32 féle aromaanyagnak köszönhet, amit tartalmaz.

A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bír a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is bevetik. A gyomor- és béltraktusra gyakorolt előnyös befolyását is megfigyelték, ezért a süngombát gyomornyálkahártya-gyulladás vagy gyomor- és bélfekély esetén is használják.

Az újabb kutatások különösen érdekesek, amik bizonyítják ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatását. Az “erinacin” nevezetű bioaktív anyagokról kimutatták, hogy elősegítik az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését. Így a süngomba egy potenciálisan hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén mint pl. az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, vagy a sclerosis multiplex. A depresszió, idegesség, alvászavarok, stressz esetén is pozitívan tud hatni ez a gomba. Az azonosított erinacinoknál fájdalomcsillapító és antibakteriális hatást is megfigyeltek. A süngomba a gyomor és bél nyálkahártyájának irritációja illetve betegségei terén is jó hatással rendelkezik, a klinikai kutatások kimutatták, hogy alkalmazása gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a panaszok enyhüléséhez vezetett. Ezen kívül ez a gyógygomba tumorellenes tulajdonságai és a zsíranyagcserére gyakorolt előnyös befolyása miatt is érdekes.


A SÜNGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN
A gyomor- és béltraktus támogatása, erősítése
Segítség stressz és pszichés panaszok esetén
Támogatás nyugtalanság, idegesség, alvászavarok esetén
Antibakteriális hatás
Immunmodulálás
A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben

Források:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 63-66.
Példák a süngombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

SÜNGOMBÁT TARTALMAZÓ TERMÉKEK:
Cranalgon, Gasthonax, Flavogenin Pro, Vargastem, Vitanax Px4s