MENÜ
0 termék a kategóriában

Shiitake gomba ( Lentinula edodes)

A shiitake “a gombák királya”. A tradícionális kínai és japán népgyógyászatban megfázás, gyulladások, gyomorpanaszok, májbetegségek, köszvény, aranyér, idegi betegségek, szexuális zavarok, fejfájás, érbetegségek, tumorok és további számos probléma, betegség esetén alkalmazzák.

A shiitake gazdag olyan anyagokban, mint például az ergoszterin (a D2 vitamin elővitaminja), B-vitaminok, kálium, cink, és bizonyos aminosavak. Jelentős poliszacharid tartalmát képzik az (1→3), (1→6)-ß-D-glükánok, amelyek “lentinán”néven is ismertek. Ezek a glükánok immunmoduláló hatást váltanak ki, így ez a gomba mobilizálja a test “rendőrségét” a baktériumok (pl. staphylococcus) és vírusok (pl. influenza, herpesz) ellen. A shiitake poliszacharid pozitív eredményeket mutat a HIV fertőzöttek kezelésében is. Érdekesek azok az információk is, amik arra utalnak, hogy a shiitake előnyös hatást gyakorol a “jó” bélbaktériumokra, és az ott található immunrendszert támogatja.

Számos tudományos tanulmány kimutatta azt is, hogy a lentinán növeli azoknak az immunsejteknek az aktivitását (ilyenek pl. a természetes ölősejtek), amelyek a ráksejteket elpusztítják, és a tumorok feletti felügyeletben jelentős szerepet játszanak. A poliszacharid ezen tumorellenes hatása Japánban a rákbetegek kezelésének kiegészítésében bizonyul hasznosnak. Igazolták, hogy a lentinán képes javítani a rákbetegek immunprofilját és életminőségét, sőt részben a túlélés idejét is.

A gyógygombában természetes formában fellelhető anyagok egy másik nagyon érdekes csoportját az eritadenin gyűjtőnévvel illetik. Ezek csiragátló hatással rendelkeznek a vírusokkal és baktériumokkal szemben, ezenkívül jótékonyan befolyásolják a zsíranyagcserét, és a “rossz” (LDL-)koleszterin és az összkoleszterin szintet. A gyógygomba vérnyomáscsökkentő, illetve májsejtvédő hatása is ismert.


A SHIITAKE ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN
Védelem a fertőzések ellen (baktériumok, vírusok)
Immunmodulálás
A zsíranyagcsere szabályozása
Tumorellenes hatás
Májsejtvédő hatás
A bélflóra támogatása

Források:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 66-70.
Példák a shiitake-ről végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10503166
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191325/

SHIITAKE GOMBÁT TARTALMAZÓ TERMÉKEK:
Viranax, Vitanax Px4