MENÜ
0 termék a kategóriában

Mandulagomba ( Agaricus blazei Murill)

Bár a brazil őserdőkből származó Agaricus blazei Murill a csiperkefélék családjába tartozik, nagyban különbözik az általunk ismert étkezésre szánt csiperkétől. Nagyon magas mennyiségben tartalmaz ß-D-glükánt, ami jelentős szerepet játszhat nagy mértékű ellenállóképesség-fokozó és rákgátló hatásában. A mandulagombát egy japán származású földműves fedezte fel 1965-ben, és Japánba küldte kutatásra. Időközben Sao Paolo lakói, akik fogyasztották, nagyon jó egészségi állapotukkal és a rákbetegségek alacsony számával tűntek ki. Megállapították, hogy a gombafaj az Agaricus blazei, amit William A. Murrill gombakutató sorolt be 1945-ben, innen a teljes elnevezés.

Legérdekesebb alkotórészei az (1→3), (1→6) -ß-D-glükánok, ezeket lehet a gyógygomba tumorellenes és tumorképződés-gátló hatásáért felelőssé tenni. Emellett nukleinsav származékok, lektinek, szterolok, és más bioaktív anyagok is megtalálhatóak benne. Az ergoszterol (az aktív D3 vitamin előanyaga) is különösen figyelemreméltó. A kutatások kimutatták, hogy képes a tumorsejtek vérérképződését megakadályozni, aminek következtében “éhenhalnak” a ráksejtek. A daganatos sejtekre gyakorolt növekedésgátló tulajdonságát is megfigyelték laboratóriumi körülmények között. A kínai és koreai klinikai kutatásokban részt vevő rákbetegek jobban viselték a kemoterápiát és sugárkezelést, javult immunrendszerük ellenállóképessége.

A gyógygomba ezen kívül jó védelmet nyújt a sejteknek és azok génállományának a méreganyagok káros hatásaival szemben. A mandulagomba gyulladásgátló és allergiaellenes tulajdonsága is ismert. A szénhidrát anyagcserére gyakorolt előnyeit is megállapították, valamint a cukorbetegségben szenvedőknél az inzulin-anyagcserére gyakorolt jótékony befolyását figyelték meg. Állatkísérletekben a beadott oltások hatékonyságát is sikerült növelni segítségével.


A MANDULAGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN
Allergiaellenes hatás
Antivirális hatás
Gyulladásgátlás
A génállomány védelme
Immunmodulálás
Rákgátló hatás
A kemoterápia és sugárkezelés elviselhetőbbé tétele
Méregtelenítés
Pozitív befolyás az inzulin-anyagcserére

Források:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 35-38.
Példák a mandulagombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27415795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26933886
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309383

MANDULAGOMBÁT TARTALMAZÓ TERMÉKEK:
Caronax, Imonax C, Vitanax Px4, Vitanax Px4s