MENÜ
0 termék a kategóriában

Hernyógomba ( Cordyceps sinensis)

A kínai hernyógomba az értékes gombák közül is a legértékesebb, ára meghaladja a sokak által ismert szarvasgombáét. Különleges életciklussal rendelkezik, egy bizonyos lepkefaj lárváin telepszik meg télen, átszőve, felemésztve a kis méretű, föld alatt élő hernyók testét. Tavasszal ezek maradványaiból nőnek ki a hosszúkás formájú termőtestek. Ezt az értékes gombát a kínaiak úgy is nevezik, hogy “télen féreg - nyáron fű”.

A hernyógomba nem csak kitűnő íze, hanem jól ismert vitalizáló, energetizáló tulajdonságai miatt is keresett. A tradicionális kínai gyógyászatban és a tibeti népgyógyászatban évszázadok óta számos betegség esetén használatos, ilyenek például a tüdőbetegségek, a vérszegénység, az ízületi panaszok, a depresszió, a kimerült állapot. A tibeti pásztorok, akik a Himalája magaslati vidékein legeltették a jakokat, egy különleges jelenségre lettek figyelmesek. Az állatok nem csak kitűnő termékenységnek örvendtek, hanem “tüzes” viselkedést is mutattak a legelőkön. A jakok emelkedett libidóját a juhászok csak a hernyógombára tudták visszavezetni, amit az állatok a föld alatt felkutattak, majd lelkesen elfogyasztottak.

A modern korban egy sor tanulmány és megfigyelés igazolta a cordyceps sinensis sokrétű jótékony hatását. Figyelemre méltóak voltak például azok a sportsikerek, amiket részben a hernyógomba alkalmazására lehetett visszavezetni. Az 1993-as pekingi országos bajnokságon a női futók több olyan világrekordot is felállítottak, amiket a legálisan alkamazott hernyógomba kivonattal hoztak összefüggésbe. Manapság az edzések közötti gyorsabb regenerációs időről is állnak rendelkezésre beszámolók. A gyógygomba vérkeringésre és szívműködésére gyakorolt jótékony tulajdonsága nem csak a teljesítménynövelő hatásban játszhat szerepet. A jobb vérkeringésnek jelentős szerepe lehet abban is, hogy a gyógygomba előnyei a hímivarsejtek képződésére és a szexuális funkcióra is kiterjednek. Ezt állatkísérletekben és humán kutatásokban is alátámasztottak. Különböző kutatásokban kimutatták, hogy a hernyógomba harmonizálja a hormonháztartást és elősegíti a tesztoszteron felszabadulását. Az “erőgomba” “stresszellenes hatását” is fontos lehet megemlíteni.

Ismert a hernyógomba légzőszervekre és tüdőfunkcióra gyakorolt előnyös befolyása is, segítségnek bizonyult többek között köhögés és léguti gyulladások esetén. Immunrendszerre gyakorolt stimuláló hatása a poliszacharidokra, nukleinsav származékokra és más bioaktív hatóanyagokra vezethető vissza. A különböző klinikai vizsgálatokban bizonyították májvédő tulajdonságait is.


A HERNYÓGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN:
A teljesítőképesség és vitalitás támogatása
A vérkeringés és szívműködés javítása
A légutak erősítése
Az immunrendszer stimulálása
A hangulatra gyakorolt pozitív befolyás
Támogatás a májnak

Források:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 46-50.
Példák a hernyógombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25519252
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804368

HERNYÓGOMBÁT TARTALMAZÓ TERMÉKEK:
Aquanax, Caronax, Imonax Balance, Neonax, Vargastem, Viranax